Tibetaanse regering in ballingschap aan Wereldleiders: Zet Tibet centraal bij onderhandelingen Klimaatverandering

CoP21logo

 

 

Persbericht

20 oktober 2015

 

 

Tibetaanse regering in ballingschap aan Wereldleiders:

Zet Tibet centraal bij onderhandelingen Klimaatverandering

 

Tibet moet centraal staan op de agenda van de komende VN-klimaatonderhandelingen (COP21) volgens de Centrale Tibetaanse Administration. In de aanloop naar COP21 roept de Tibetaanse regering in ballingschap wereldleiders op om dringende maatregelen te nemen tegen klimaatverandering, te beginnen met een sterke wereldwijde bindende klimaatovereenkomst in Parijs.

 

“Deze blauwe planeet is onze enige thuis en Tibet is het dak”, zei Zijn Heiligheid de Dalai Lama. “Het Tibetaanse Plateau moet beschermd worden, niet alleen voor de Tibetanen, maar voor het welzijn en de duurzaamheid van de hele wereld.”

 

Het Tibetaanse Plateau is een wat milieu betreft strategisch gebied. Bekend als de ‘Dak van de Wereld’, is het het hoogste en grootste plateau op aarde. Het heeft een gemiddelde hoogte van meer dan 4000 meter boven de zeespiegel en een oppervlakte van 2,5 miljoen vierkante kilometer.

 

“Het Tibetaanse Plateau is van cruciaal belang voor het milieu en de gezondheid van de planeet”, zei Kalön Tripa Dr. Lobsang Sangay, hoofd van de Tibetaanse regering in ballingschap en politiek leider van het Tibetaanse volk. “Een wereldwijde milieuramp kan worden vermeden, maar we moeten nu in actie komen om ervoor te zorgen, dat het Tibetaanse Plateau en ‘s werelds meest kwetsbare ecosysteem wordt beschermd.”

 

Om het bewustzijn te vergroten en klimaatmaatregelen voor het ​​Dak van de Wereld aan te moedigen, lanceert de Tibetaanse regering in ballingschap vandaag een social media actie, waarin zij wereldleiders oproept om tijdens de top in Parijs ervoor te zorgen dat Tibet deel uitmaakt van het klimaat oplossingen.

 

“Het Tibetaanse Plateau moet worden beschermd en Tibetanen moeten de beheerders worden van hun eigen land, zodat ze kunnen zorgen voor het Dak van de wereld, die de helft van de mensheid ondersteunt.” zei Dr. Vandana Shiva, een gerenommeerde Indiase wetenschapper en milieuactivist. “Zijne Heiligheid luidt de alarmbel voor het welzijn van de planeet en we hebben een vloedgolf van ondersteuning voor klimaatmaatregelen voor het Dak van de Wereld nodig, wanneer de wereldleiders bijeen zijn in Parijs.”

 

Na de Noord- en Zuidpool is het Tibetaanse Plateau de “Derde Pole”. Met 46.000 gletsjers is het Tibetaanse plateau de thuisbasis van de op twee na grootste voorraad van ijs en de grootste bron van toegankelijk zoet water op de planeet. De uitgebreide permafrost en het grote aantal gletsjers maakt het Tibetaanse Plateau de hoofdbron van de zes grootste rivieren van Azië, die een derde van de wereldbevolking van water voorzien.

 

Tibet ervaart steeds meer de gevolgen van klimaatverandering. Het Tibetaanse Plateau heeft een stijging in temperatuur te zien gegeven van ongeveer 0,3 graden Celsius per tien jaar. Dit betekent dat in de afgelopen 50 jaar de temperatuur is gestegen met 1,3 graden Celsius – drie keer het wereldwijde gemiddelde.

 

Tibet wordt geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatverandering met terugtrekkende gletsjers, verslechterende permafrost, achteruitgaande graslanden en toenemende verwoestijning. In de afgelopen 50 jaar heeft 82 procent van het ijs zich terugtrokken en meer dan tweederde van de gletsjers zal in 2050 mogelijk verdwenen zijn.

 

De Alpine Permafrost, die een cruciale rol speelt in de gezondheid van de planeet, is ernstig in gevaar gekomen. Op het Tibetaanse Plateau slaat de Alpine Permafrost ongeveer 12.300 miljoen ton koolstof op. Maar 10 procent van de permafrost is in het afgelopen decennium afgebroken. Het Tibetaanse Plateau wordt ook geconfronteerd met toenemende verwoestijning. Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties meldt, dat graslanden Tibet met een snelheid van 2330 vierkante kilometer per jaar in woestijn veranderen.

 

“Tibetanen moet zeggenschap krijgen over wat er met hun land gebeurt”, zegt Kalön Tripa Dr. Lobsang Sangay. “Tibetaanse nomaden zijn de deskundige beheerders van de bergweiden en hun kennis en ervaring in deze moeten worden erkend. En China’s onlangs geïntroduceerde Milieu Beschermings Wet moet worden gebruikt als juridisch kader om de Chinese regering ter verantwoording te roepen. Deze wet moet in Tibet eerlijk en strikt worden toegepast.”

 

“Oplossingen voor de klimaatcrisis bestaan. Wat nodig is, is politieke wil en actie”, zegt Dicki Chhoyang, minister van het Departement voor Voorlichting en Internationale Betrekkingen in de Tibetaanse regering in ballingschap.

 

Tijdens de COP21 vergadering moet vooruitgang worden geboekt met de ontwikkeling van een nieuwe internationale overeenkomst inzake klimaatverandering door de goedkeuring van een nieuw klimaatplan. Een dergelijk plan moet betekenisvolle en transparante ondersteuning van alle regeringen krijgen. De bijeenkomst van wereldleiders in Parijs moeten zich committeren aan het bereiken van een sterk klimaatakkoord. Het belang van Tibet voor de gezondheid van de planeet moet worden erkend en Tibet moet een centrale plaats krijgen discussies over wereldwijde klimaatverandering.

 

Noot voor de redactie:

  • Kalön Tripa Dr. Lobsang Sangay en Dicki Chhoyang, hoofd van het ministerie voor Voorlichting en Internationale Betrekkingen van de Tibetaanse regering in ballingschap, zijn beschikbaar voor interviews
  • De Tibet: Climate Action voor het Dak van de Wereld-campagne is een initiatief van het Milieu & Development Bureau (afdeling Voorlichting en Internationale Betrekkingen) van de Tibetaanse regering in ballingschap (tibet.net/COP21)
  • Zie de Dalai Lama Climate Action voor het Dak van de Wereld Tibet:.foto’s
  • Bekijk een video verklaring van Zijne Heiligheid de Dalai Lama.
  • Voor meer informatie: tibet.net/COP21
  • Download Climate Action voor het Dak van de Wereld:. Achtergrondinformatie, Q & A, Feiten en Cijfers, 10-Point Call to Action hyperlink naar PDFs

 

Voor meer informatie contact op met:

 

INDIA (Dharamshala, HP),                                         Frankrijk (Parijs)

Tsering Wangchuk                                                      Tsering Dhondup

Persvoorlichter                                                            Coördinator

Tibetaanse regering in ballingschap                            Bureau du Tibet

Cell: + 91-8679208465                                                Cell: + 33-668949449

Email: [email protected]                              Email: [email protected]

 

http://www.tibet.net/COP21

 

 

Contact Us at :
Office of Tibet
24, Avenue des Arts
1000 Brussels
Tel : +32 (0) 2 280 49 22
Fax : +32 (0) 2 280 29 44
E-mail : [email protected]